CarePoint Nederland B.V. heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met “Ambient Clinical Analytics” een dochteronderneming van Mayo Clinic en de Nederlandse Noaber Foundation. Deze onderneming brengt de door specialisten van Mayo ontwikkelde Decision Support Systemen voor artsen en verpleegkundigen op de markt. De overeenkomst regelt de marketing en verkoop door CarePoint Nederland B.V. in de belangrijkste EU-landen en Zwitserland. Ook bij de modernisering van de IC afdelingen van ziekenhuizen bewijst Mayo haar expertise.

Zie: http://ambientclinical.com/

Hoeveel IC bedden..?Mayo Clinic koos voor flexbiliteit

Wij hebben in ons land 1.150 IC bedden. Opschalen naar 1.700 is de wens. Kan dat op korte termijn? We hebben immers te weinig intensivisten en IC verpleegkundigen. Te veel of te weinig voor een tweede golf? Komt die tweede golf? Veel vragen. Een duivels dilemma, ook in de VS. Mayo Clinic (Rochester, Minnesota, 70.000 medewerkers), door velen als beste ziekenhuis ter wereld beschouwd, pakte het voortvarend aan.

Komt er een tweede coronagolf? Professor virologie dr. M (Marion) Koopmans verwacht van wel. “Hoe groot die is, hebben we voor een deel met ons eigen gedrag zelf in de hand.”

De verdeling van Covid-19 patiënten moet bij zo’n tweede golf in ieder geval anders plaatsvinden, meent prof. dr. E. J. (Ernst) Kuipers – Erasmus MC: “Straks kunnen we zeggen: patiënten met Covid-19 komen in een aantal aangewezen ziekenhuizen, die kunnen de IC-capaciteit op- en afschalen, terwijl je de andere ziekenhuizen niet belast. Alleen als de nood aan de man is heb je de andere ziekenhuizen weer nodig.”

Dat betekent volgens Kuipers ook dat de IC-capaciteit in die aangewezen ziekenhuizen structureel moet worden uitgebreid. De meeste verpleegkundigen zien dat niet zitten, maar “zolang we nog geen vaccin hebben, is het een noodzaak”.

Prof. dr. J.T. (Jaap) van Dissel heeft vertrouwen in de Nederlandse aanpak van een tweede coronagolf: “De kans voor potentiële haardjes om zich nu te verspreiden op een wijze zoals bij de afgelopen piek gebeurde, is zeer klein.”

Prof. dr. Chr. (Christian) Drosten, topviroloog en adviseur van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waarschuwt echter dat een tweede golf van corona-infecties weleens uit de hand zou kunnen lopen. Opvallend, dat uitgerekend Drosten dit aankaart, omdat zijn land sinds het begin geroemd wordt voor de aanpak van de pandemie.

Hoeveel IC bedden?
Opschalen naar 1.700 IC bedden wordt door vele experts verstandig geacht. Of 1.700 voldoende is, weten we niet. De kans bestaat ook dat we enkele honderden IC bedden nog tekort hebben, of teveel. Dat laatste is kostbaar en weinig aanlokkelijk in een aanstormende economische crisis.

Mayo Clinic, (https://www.mayoclinic.org) worstelt met dezelfde vragen. In ‘normale’ tijden geldt op consensus gebaseerd beleid. Dagen, weken, maanden, wordt er beraadslaagd.

Mayo besloot:

• Overstap naar hun ‘snelle-responssysteem
• Commissiestructuur opzij te zetten; belangrijke stakeholders – in kleinere aantallen – beslisten snel
• het HICS (Hospital Incident Command System) te activeren
• dagelijks telefonisch problemen te bespreken. Geen agenda, maar korte 15 minuten durende sessies. Resultaat: directe oplossingen i.p.v. mailen met 40 of meer mensen.

Electieve zorg uitgesteld
Mayo besloot electieve zorg uit te stellen en tegelijkertijd te investeren.
Het omzetverlies noodzaakte om 20.000 medewerkers een salarisverlaging te geven of met verlof te sturen. RvB reduceert hun salaris met 20 procent.

Hoeveel IC-bedden bij Mayo?
Ook in de VS is het antwoord op de vraag hoeveel IC-bedden nodig zijn moeilijk te geven. Mayo koos daarom voor een oplossing die als ‘Flex-IC’ getypeerd kan worden.

Deze oplossing is gebaseerd op door Mayo zelf ontwikkelde technologie, inclusief 1.200 algoritmes voor ‘decision support’. Die technologie is op licentiebasis ter beschikking gesteld aan Ambient Clinical Analytics Inc. (ACA). Een gezamenlijke dochteronderneming van Mayo en de Nederlandse Noaber Foundation.

Oplossing Flex-IC
Onder de naam AWARE™ Everywhere ontwikkelde ACA een digitaal IC-platform om grote en kleine IC’s in eigen of ander ziekenhuis met elkaar te koppelen.

Dat biedt de volgende voordelen:

• Sta de IC-specialisten toe om elk ziekenhuisbed te monitoren alsof het een IC-bed is.
• Laat de beperkte staf van IC-specialisten real-time meekijken naar (IC) bedden in andere ziekenhuizen in een regio. Schaarse expertise kan zo breder worden ingezet ongeacht waar de patiënt zich bevindt.
• Geeft inzicht in de beschikbaarheid van IC-bedden van alle deelnemers voor een optimale benutting van de beschikbare capaciteit.
• Zorgt dat alle artsen en verpleegkundigen hun patienten kunnen zien door de ogen van een IC specialist.
• Bevat een EWS-module om patiënten die verslechteren tijdig te helpen
• Signaleert COVID-19 sneller.
• Bevat een module die sepsis (al of niet gerelateerd aan COVID-19) eerder detecteert.
• Link met Web gebaseerde video
• Optimaliseert besluitvorming over opname, escalatie en ontslag.

Dit platform maakt snel op- en afschalen mogelijk tegen aanvaardbare kosten en lost een deel van de schaarste aan IC-Verpleegkundigen en Intensivisten op.

Jan van der Beek is algemeen directeur van CarePoint Nederland,

Hier kunt u eveneens informatie over Sepsis als PDF-bestand downloaden